Aftrap project logistieke leerlijnen met onderwijs, overheid en bedrijfsleven
09 juli 2025

Startsein voor ‘Logistieke Leerlijn regio Waalwijk’

Hart van Brabant start op 1 september 2025 het project Logistieke Leerlijn Regio Waalwijk, gesteund door een RIF-subsidie. Onderwijs, bedrijven en overheden werken samen aan toekomstgericht logistiek onderwijs. Met nieuwe opleidingen, stages en praktijkonderzoek willen ze het personeelstekort aanpakken en de arbeidsmarkt in de regio duurzaam versterken.
pers Nieuws

Sterkere samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in logistieke hotspot

Hart van Brabant heeft opnieuw bewezen dé logistieke hotspot van Nederland te zijn. Met de officiële toekenning van de RIF-subsidie (Regionaal Investeringsfonds mbo) is de weg vrijgemaakt voor het project Logistieke Leerlijn Regio Waalwijk, dat op 1 september 2025 van start gaat. In dit samenwerkingsverband bundelen onderwijs, bedrijfsleven en overheden de krachten om jongeren, zij-instromers en werkenden klaar te stomen voor de logistiek van de toekomst.

Yonder, de regionale mbo-instelling en penvoerder van het project, werkt de komende 4 jaar hierin samen met zeven andere onderwijsinstellingen, achttien bedrijven, brancheorganisaties en overheden zoals de gemeente Waalwijk, de regionale ontwikkelingsorganisatie Midpoint Brabant en Tilburg University. Het doel: een toekomstbestendige doorlopende leerlijn creëren van vo tot en met mbo, met een sterke verbinding naar het werkveld.

Kansen voor de regio

De regio Hart van Brabant kampt met een groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel in de logistiek en een teruglopende instroom in logistieke opleidingen. Met dit project wordt niet alleen geïnvesteerd in modern en praktijkgericht onderwijs, maar ook in de mensen zelf. Denk aan:
- Nieuwe BBL-opleidingen en keuzemodules gericht op automatisering, duurzaamheid en digitalisering.
- Bedrijfsmatige stages, gastlessen, bedrijfsbezoeken en docentstages.
- Praktijkgericht onderzoek in samenwerking met onder andere Tilburg University.
- Aandacht voor inclusiviteit, taalondersteuning en loopbaanoriëntatie.


“We bouwen voort op een sterke basis van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in deze regio,” zegt Marieke Drabbe, programmamanager bij Yonder. “Met dit project versterken we die verbinding structureel – door samen te ontwikkelen, te onderzoeken en zeker ook te doen. We koppelen onderzoek en onderwijs aan de dagelijkse praktijk, en creëren ruimte om samen innovatieve oplossingen in de logistiek uit te testen. Dat maakt het leerproces voor iedereen betekenisvoller en toekomstbestendig.”


Sjors Slaats, wethouder Onderwijs en Sociaal Domein van de gemeente Waalwijk: “Onderwijs is de sleutel tot een veerkrachtige regio. Met de Logistieke Leerlijn brengen we leren en werken dichter bij elkaar en zorgen we dat jongeren, zij-instromers en werkenden klaar zijn voor de banen van morgen. Zo bouwen we samen aan gelijke kansen en een toekomstbestendige arbeidsmarkt.”


De logistieke hotspot werkt samen

Het project is ingebed in de agenda Smart Logistics van de regio Hart van Brabant en sluit aan bij de Regio Deal met het Rijk, waarin logistieke verduurzaming, digitalisering en talentontwikkeling centraal staan. In Waalwijk – waar logistiek goed is voor bijna 1 op de 3 banen – wordt het project gezien als een belangrijke hefboom voor economische en sociale groei.
De eerste activiteiten starten vanaf september, met onder andere lesontwikkeling, gastlessen, stages, werving en gezamenlijke events zoals de Week van de Logistiek.

Deel dit artikel

Gerelateerde kennisbank artikelen