
15 mei 2025
AI in het onderwijs: balans tussen mens en machine
‘De AI die je vandaag gebruikt, is de slechtste AI die er is. Ieder moment dat hierna komt is AI alweer beter.’ Met deze uitspraak duidde techjournalist Alexander Klöpping de ongelofelijke snelheid van kunstmatige intelligentie tijdens het Yonder Symposium op 8 mei in MindLabs, waar de impact van AI op onderwijs en de arbeidsmarkt centraal stond.
Nieuws
Het mbo speelt een sleutelrol in de veranderende arbeidsmarkt door AI
Journalist Suze Kleef leidde het symposium, waarbij voorzitter van College van Bestuur Liz Chermin de dag opende. Liz benadrukte dat we samen de architecten van de arbeidsmarkt van de toekomst zijn en wees op de onmisbare menselijke component van professionals in het gesprek over AI. Ook Coen van Hoof, directeur NCVB Bedrijfsopleidingen sprak duidelijke taal: ‘Één ding is zeker, ons werk zal veranderen en wij hebben daar als onderwijs een sleutelrol in.’
Bekijk de aftermovie
Mis de hoogtepunten van het symposium niet! Bekijk hieronder de aftermovie en beleef de beste momenten.
Peiling: enthousiast of kritisch over AI in het onderwijs?
Een interactieve peiling onder het publiek toonde dat de meeste aanwezigen enthousiast waren over AI en enkelen uitten zich kritisch over de mogelijke invloed op het zelfstandig denken van studenten.
De kracht van de mens: echte verbinding met studenten
Alexander Klöpping deelde de uitgesproken zorgen uit het publiek: ‘Het voelt duaal. Het gaat hard, het is overweldigend. AI gaat ook veel taken van docenten overnemen, dat denk ik echt. Dit raakt ons allemaal, we kunnen niet onze kop in het zand steken hierover.’ Maar ook hij benadrukte de kracht van ons als mens: ‘Wat AI niet kan, is verbinding maken. AI gaat routinematig werk uit handen nemen en dan blijft er meer tijd over voor de dynamiek onderling. Jullie gaan als onderwijs meer gidsen door een AI-wereld, dat is nogal een verantwoordelijkheid die bij jullie ligt.’
8 overtuigingen van Alexander Klöpping over AI:
- AI blijft er niet uitzien als een chatbot: Het zal gaan functioneren als een persoonlijke assistent die jouw oren en ogen heeft, ingebouwd in jouw smartphone.
- Computers gaan (een deel) van ons werk doen: Vooral repetitieve taken worden overgenomen door AI.
- AI kan programmeren: Dat betekent dat iedereen kan programmeren, ook een kind van 8 jaar. Iedereen kan nu ook zelf een app maken.
- We gaan nieuwe functionaliteiten ontdekken in de huidige AI: ‘Dat AI niet doet, wat jij wilt, heeft te maken met dat je niet de juiste vragen stelt.’
- Alle informatie wordt helemaal aangepast aan jou: Als het onderwijs dit inzet, zal de student volledig gepersonaliseerd onderwijs ontvangen.
- Een groot deel van onze cultuur zal gemaakt worden door AI: Als je muziek maakt, kun je de gekloonde stem van bijvoorbeeld Kayne West de teksten laten inzingen.
- Gesprekken met synthetische ‘mensen’ gaan heel waardevol worden: Wist je dat je al kunt daten met AI? Er zijn zelfs mensen die zeggen verliefd te zijn op een AI.
- Ga experimenteren! De belangrijkste tip. Maar doe dit alleen met onderwerpen waarover je ook in de trein met iemand zou praten.
Waar heeft AI een plek in het onderwijs en waar niet?
Suze Kleef bedankte Alexander met de woorden: ‘Ik ben nu heel enthousiast én doodsbang tegelijkertijd.’ Docent en kartrekker in onderwijsinnovatie Wietze Hage nam het stokje over. ‘Het is eb aan het worden, dan zie je wie er een zwembroek aan heeft.’ Daarmee doelde Wietze op het zichtbaar worden van welke rollen werkelijk waardevol zijn. Hij motiveerde het publiek om na te denken over wat onze toegevoegde waarde is. ‘Geven we onderwijs om onderwijs te geven of gaat het over mensen laten bloeien?’ Hij benadrukte dat het geen zin heeft om een race aan te gaan met AI, maar dat we samen in gesprek moeten waar AI een plek heeft en waar niet.
Technologie en AI vervangen misschien onze handen en hoofd, maar nooit ons hart
Tijdens de panelgesprekken klonk de treffende observatie vanuit Amarant: ‘Eerst werden de handen vervangen, nu wordt het hoofd vervangen. Het hart blijft over.’ Student en ambassadeur Stef Klijs voegde toe dat AI een fantastisch sparringpartner is, maar waarschuwde: ‘Blijf zelf nadenken.’
Mens zijn
Margot van Brakel, expert op het gebied van de menselijke kant van AI, sloot het symposium af: ‘Laten we zelf de regie houden. We zijn niet beter dan AI, we zijn anders. Laat de machine een prestatiemachine zijn, zodat wij mens kunnen zijn.’
Tips voor AI-tools van Alexander Klöpping:
- Claude
Wist je dat ChatGPT zo’n 30 procent van het antwoord zelf verzint? De gratis tekstverwerker Claude.ai gebruikt alleen de informatie die jij aanlevert. Claude helpt je ook bij een salarisonderhandeling of bij het onderhandelen over een nieuwe keuken. - Shortwave.ai
Een gratis email assistent die je helpt je inbox te beheren. - Notebooklm.google
Als je gerichte antwoorden wilt krijgen uit pdf-bestanden.

Ben jij benieuwd wat Yonder voor jouw bedrijf kan betekenen?
In veel vakgebieden hebben wij opleidingen voor jouw medewerkers. Zo zorg je dat jouw medewerkers klaar zijn voor de toekomst.