Veelgestelde vragen

Project Wandelboslaan

Het perceel van de Wandelboslaan 1 is ongeveer 20.000m2 groot. Op dit perceel wordt het huidige gebouw verbouwd naar een inspirerende onderwijslocatie voor Yonder. In dit gebouw zullen verschillende mbo-opleidingen en de ondersteunende diensten van Yonder gehuisvest worden. Het huidige gebouw is ongeveer 7.000m2 en wordt grotendeels verbouwd. Er wordt daarnaast nog ongeveer 3.000m2 extra bijgebouwd. Dit worden de nieuwe gymzaal en een uitbreiding van een schoolvleugel met ongeveer 9 meter. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over ons bouwproject op de Wandelboslaan. Stel ze gerust! U kunt uw vraag mailen naar bouw@yonder.nl. Hieronder hebben wij vast een aantal vragen en antwoorden opgesomd. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Vragen over het ontwerp

Hoe komt het schoolterrein er straks uit te zien?

Het schoolterrein wordt omgetoverd tot een inspirerende, duurzame en moderne onderwijslocatie omringd door veel groen.

Wat gebeurt er met de bomen op het terrein?

Veel bomen blijven staan en worden gesnoeid. Ook het struikgewas wordt flink gesnoeid en er wordt veel nieuwe beplanting aangebracht. Yonder zal het buitenterrein na de verbouwing onderhouden. 

Hoe zit het met de groene zone vanuit de Rooi Pannen naar de Wandelboslaan?

Yonder probeert haar eigen terrein zo groen en natuurrijk te behouden. Zo wordt het onderdeel van de groene zone vanuit de Rooi Pannen en vanuit het Wandelbos.

Blijft het hek staan?
Het hek aan de noordzijde van het perceel tussen Yonder en het dr. Ahaushof blijft staan. We onderzoeken de (beperking van de) toegankelijkheid van het terrein aan de oostzijde van de Ringbaan. 

Is de tuin van de campus straks ook voor de buurt toegankelijk?

Onze ambitie is om een mooie tuin te realiseren voor de gebruikers van de Wandelboslaan 1 én voor de buurt. We onderzoeken op welke manieren we de tuin buiten schooltijden open kunnen houden met oog voor molestbestendigheid en sociale veiligheid.

Hoe wordt de toegang tot het terrein gerealiseerd?

De huidige hoofdentree dient na de verbouwing ook als hoofdentree. Aan de achterzijde van het gebouw is een entree voor leerlingen, medewerkers en bezoekers die met de fiets of auto aankomen. Het terrein is via meerdere ingangen toegankelijk. We zijn nu bezig met het ontwerp van het terrein, we houden rekening met het voorkomen van olifantenpaadjes.

Hoe hoog wordt de gymzaal?
Het ontwerp van de gymzaal dient nog verder ontwikkeld te worden. De verwachting is dat deze ca. 3-5m hoog wordt.

Hoe is de isolatie en geluidsdichtheid van de gymzaal?

Deze voldoet aan alle wettelijke eisen waardoor er geen geluidsoverlast naar de omgeving zal ontstaan door geluid van binnenuit de gymzaal.

Hoe worden de ramen isolerend gemaakt?
Alle kozijnen worden vervangen en het verschil is nauwelijks zichtbaar (bijvoorbeeld vergelijkbaar met het Odulphuslyceum aan de Noordhoekring).

Welke kleur krijgt de gevel?
De welstandscommissie wordt betrokken bij de keuze van de gevelkleur. De bestaande gevels worden behouden en de nieuwe gevels wordt in een verwante rode kleur uitgevoerd.

Komen er parkeerplaatsen?

We houden ons aan de parkeernormen van de gemeente. Op het perceel realiseren we daarom parkeerplaatsen. De campus is goed te bereiken met het openbaar vervoer. We stimuleren het gebruik van het OV voor leerlingen én medewerkers. We zorgen voor voldoende fietsenstallingen.

Waarom wordt er geen ondergrondse parkeergarage gebouwd?

Het is te duur en daarnaast is de grondwaterstand te hoog.

Vanuit het Ahaushof kijken we straks uit op de parkeerplaats. Koplampen schijnen direct in de huizen en auto’s staan op 3 meter afstand. Is het mogelijk om dit te verbeteren, bijvoorbeeld door verdiept parkeren?
We nemen dit mee in onze planvorming. Er wordt een natuurvriendelijke barrière gerealiseerd die de auto’s uit het zicht haalt en het licht van de koplampen tegenhoud.

Wat zijn de plannen voor de sportschool?

Het gebouw van de sportschool wordt gesloopt, de bokschool is onlangs uit het gebouw vertrokken. 

Hoe groot is de oppervlakte van de bebouwing?
Het gebouw is na oplevering ongeveer 13.600m2 groot. Het grootste gedeelte van het huidige gebouw blijft staan, er wordt ongeveer 3.000m2 aangebouwd. 

Is er een cateringfaciliteit?
Het gebouw wordt van een cateringfaciliteit (restaurant) voor studenten en medewerkers voorzien. In het gebouw en op het terrein worden prullenbakken geplaatst om lunchafval op te ruimen. 



 

Vragen over de omgeving

Er komen meer mensen de wijk in. Hoe wordt deze drukte beheerst?
We pakken het mobiliteitsprobleem breed aan, in samenwerking met de gemeente en vanuit de perspectieven van de school en de wijk. Er zijn bushaltes in de buurt. Yonder treft maatregelen om het gebruik van fietsen en openbaar vervoer bij studenten en medewerkers te stimuleren. 

Kijkt er een verkeerskundige naar de extra verkeersstroom en de verkeersveiligheid?
Ja, we werken met een verkeersdeskundige en staan in gesprek met een verkeersdeskundige van de gemeente.

Hoe voorkomen jullie overlast door studenten buiten de school, zoals afval, peuken en rommel?
Het facilitair team van Yonder zal studenten zeker aanspreken op eigen terrein als deze ongewenst gedrag laten zien. Daarbuiten wordt het lastiger. Elkaar aanspreken blijft belangrijk.

 

Hoe veel studenten volgen er onderwijs in het gebouw?
In totaal volgen er ongeveer 1.700 studenten onderwijs in het gebouw. Zij zijn niet allemaal tegelijkertijd in het gebouw, want ze volgen op verschillende tijden onderwijs. Deze studenten volgen een BOL of BBL opleiding. Iets minder dan de helft van de studenten volgt een BBl opleiding, deze studenten zijn het grootste gedeelte van hun onderwijstijd in de praktijk onderwijs aan het volgen.

Vragen over de bouw

Wanneer start de verbouwing?

De eerste schop gaat de grond in na de zomervakantie in 2025. De omwonenden worden voorafgaand geïnformeerd over de planning en mogelijk overlast.  

Hoe verloopt de aan- en afvoer van vrachtverkeer tijdens de bouwperiode?
Via de Wandelboslaan/Thomas van Aquinostraat/Gregoriusstraat. Tijdens de bouw wordt er door de medewerkers die aan het gebouw werken op het bouwterrein geparkeerd. 

Wordt er gewerkt met elektrische en geluidsarme werktuigen?
Ja, Bouwbedrijf Mertens werkt veel met elektrische voertuigen en bouwmachines.

 

visuele planning van de verbouwing van de locatie wandelboslaan van Yonder