12 mei 2025

Studenten Jadi-Marie en Guen vertrokken naar Gambia als klasgenoten en kwamen terug als vriendinnen

De één smeekte in haar motivatiebrief om mee te mogen met de Excellentie reis die Yonder zou gaan maken naar Gambia. De ander twijfelde tot de laatste dag of ze mee zou gaan. Twee uitersten; Jadi-Marie (19) en Guen (18), derdejaars studenten Fashion Designer bij Yonder. Samen met nog 29 Yonder studenten van Techniek (Middenkader functionaris Bouw en Autotechniek), PIT en Mode maakten zij in april 2025 een indrukwekkende reis naar Gambia.

Excellentie programma’s  

De buitenlandreis naar Gambia maakt onderdeel uit van het Excellentie programma bij Yonder. In schooljaar 2024-2025 zijn er 13 Excellentie programma’s, 5 cross-overs programma’s en 3 Yonder brede Excellentie programma’s. Iedere student kan zich aanmelden voor een Excellentie programma. Wel zijn er toelatingseisen, zoals het opstellen van een motivatiebrief. Ook wordt er gekeken naar de prestaties en kwaliteiten. Studenten die zichzelf willen uitdagen zijn welkom. Het programma duurt 1 schooljaar, waarbij de student minimaal 150 uur extra onderwijs moet maken buiten het reguliere onderwijsprogramma. Niet ieder programma maakt een reis naar het buitenland.  

Kleding maken zonder uit te tekenen 

Jadi-Mari trekt een gekleurde stof met drukke print uit haar tas. ‘Oh, het zit nog helemaal onder het Gambiaanse zand’, lacht ze, terwijl ze onderwijl het rode zand van tafel veegt. ‘Dit is een wikkelrok die een kleermaker uit Gambia voor ons heeft gemaakt. Omdat wij de opleiding Fashion Designer doen kunnen wij wel goed tekenen maar minder goed naaien. Maar deze Gambiaanse kleermaker hoefde niks te tekenen, hij ging je gewoon opmeten, knipte de stof, zette het in elkaar en zei dan: “zo, dit is jouw maat!”.

 

De handen uit de mouwen 


De reis naar Gambia werd in samenwerking met de stichting Go For Africa opgezet. Iedere opleiding ging met een eigen doel op reis:  

  • Excellentieprogramma Techniek: Een groep studenten reed 6.000 km met de auto naar Gambia  om vervolgens 6 weken lang de handen uit de mouwen te steken bij de Bymyra Vocational Skill Centre. 
  • Yonder-breed Excellentieprogramma Technologische Innovaties: Ze gingen met het doel om technologische vooruitgang te realiseren op de Bymyra Bilingual School. Met slimme toepassingen en creativiteit zorgden zij voor structurele verbeteringen in het onderwijs daar. De allereerste podcast studio daar werd gerealiseerd met bijbehorende lesprogramma's. 
  • Excellentieprogramma Fashion: Studenten gaven upcycling workshops op de Bymyra School, ze maakten tote bags samen met studenten van de Fajara School én ze richtten een fashion lokaal op het Skills Centre in met gesponsorde materialen – zodat er nu volwaardige naailessen gegeven kunnen worden. 

Levenslessen 

De meiden giechelen terwijl ze vertellen over de verschillen met Nederland die ze ontdekten tijdens deze reis. ‘Wij gebruiken in Nederland elektrische naaimachines, maar daar gebruiken ze van die trap naaimachines. Weet je hoe ongelofelijk zwaar dat is?’. Toch zijn ze ook heel serieus als ze vertellen over de dingen die ze hebben geleerd. Guen: ‘Ik kan soms wel echt heel erg zeuren over dingen maar als ik dan kijk hoe ze het daar in Gambia hebben, dan heb ik het echt supergoed. Je merkt daar pas hoe ongelofelijk rijk Nederland eigenlijk is. En hoeveel geluk wij hebben dat wij hier mogen en kunnen wonen.’ 

 

Van klasgenoten naar vrienden 

De Excellentie programma’s zijn al jarenlang onderdeel van Yonder. Techniek is ook jaren fanatiek deelnemer. Autotechniek studenten vullen ieder jaar de weken voor de reis de lokale en regionale kranten met het nieuws dat zij zelf met de auto naar Gambia afreizen. Het was de eerste keer voor Mode en PIT dat zij deelnamen aan de reis naar Gambia. Alle Yonder studenten overnachtten samen in hetzelfde ‘compound’. Guen: ‘Voordat de reis begon dacht ik, misschien moet ik daar wel gaan mediteren omdat ik mij aan iedereen ga irriteren. Dat was helemaal niet nodig, dat verbaasde mij echt heel erg.’ De groep bleek uitstekend met elkaar over weg te kunnen en brachten ook al hun vrije tijd samen door bij het kampvuur ‘s avonds, tijdens het kanoën of op stranddagen. Ook Jadi-Marie en Guen vertrokken naar Gambia als klasgenoten en kwamen terug als vriendinnen. ‘We sliepen bij elkaar op de kamer dus als je je wilde terugtrekken, trokken wij ons samen op onze kamer terug.’ 

Snollebollekes in Gambia 

Als afsluiting van de reis werd er een grote modeshow georganiseerd op de Bymyra school. Nadat de plaatselijke scholieren hun volkslied hadden gezongen, stonden de studenten van Yonder met een mond vol tanden toen zij ook hun volkslied moesten gaan zingen. Ze kozen voor een lied dat ze vol hartstocht en weemoed konden zingen: Brabant van Guus Meeuwis. De echte kennismaking van de Gambiaanse cultuur met de Brabantse cultuur ontstond toen iedereen mee ging doen met de polonaise op het liedje Links Rechts van de Snollebollekes.  

 

Deel dit artikel

Lijkt jou het vet om ook zo’n reis te mogen maken?

doe dan de studiekeuzetest 

En kijk of er een leuke opleiding voor je bij zit.

Gerelateerde opleidingen